De reparatie van een lekke autoband

Reparatie van banden kan op twee manieren.
 1. Van buitenaf met een prop. Dit is echt een noodreparatie! je kunt totaal niet aan de binnenzijde controleren of de band verder beschadigd is en gokt dus maar dat het wel goed zal zijnEen klapband is een serieus mogelijk vervolg op een reparatie uitgevoerd met een prop.
 2. Reparatie van binnenuit met een plug/pleister combinatie, de enige juiste manier!. Hier denken we niet zo streng en snelheden zijn hier wat minder hoog maar bv in Duitsland is reparatie van een autoband met snelheidsindicatie H en hoger zelfs verboden!

Lekke band repareren, hoe gaat dat?

 1. De lekkage wordt opgezocht, en gemarkeerd.
 2. De band wordt van de velg gehaald.
 3. De band kan nu van binnen gecontroleerd worden op beschadigingen en of zogenaamde “olifantenhuid” , hier is de band dubbel geknikt door het rijden op een te zachte band, hierdoor is het karkas beschadigd en de band niet meer veilig. Bij wat langer doorrijden is het van buiten al te zien door een donkere rand, heet geworden karkas.
 4. De oorzaak van de lekkage wordt uit de band verwijderd.
 5. Het gaatje wordt zuiver rond gemaakt met een frees.
 6. De binnenkant van de band wordt iets ruw gemaakt rondom het gat.
 7. Hierop wordt lijm aangebracht ter grote van de pleister, dit moet enkele minuten drogen.
 8. De plug-pleister combinatie wordt van binnenuit door het gat gestoken, en daarna vanaf buiten aangetrokken, zodat de pleister op de lijm komt.
 9. De pleister wordt goed aangerold en het uitstekende deel van de plug wordt afgeknipt.
 10. Het gerepareerde gedeelte binnen in de band wordt voorzien van een extra beschermlaag, ook deze laag moet een aantal minuten drogen.
 11. De reparatie van de autoband is hiermee klaar, de band kan direct gemonteerd worden. Een standaard rubber ventiel wordt ook vervangen.
 12. De band wordt opgepompt tot de juiste spanning, gebalanceerd en terug onder de auto geplaatst.

Deze manier van autobanden repareren is de enige echt veilige manier van repareren en zelfs geschikt voor banden tot en met de ZR snelheids codering en/of Run-Flat banden.

Autoband reparatie met combi plug